- Mensen bij de overheid worden steeds meer regisseur of verleider, maar hebben tegelijkertijd een bijzondere verantwoordelijkheid voor onze leefomgeving. Er is een spanningsveld tussen uitnodigingsplanologie en burgerparticipatie aan de ene kant en bestuur en volksvertegenwoordiging aan de andere kant. Dat vraagt om een herijking van de manier van besturen en besluiten en oog voor het bouwen aan vertrouwen van burgers in de overheid.
- Een nieuwe manier van gebieds- en locatieontwikkeling die past in een gebiedsgerichte aanpak is nodig. Mensen die initiatieven nemen (bedrijven, corporaties, ontwikkelaars en particulieren) kunnen processen in hun voordeel veranderen door de geijkte paden lost te laten en elkaar op te zoeken. Dat is broodnodig vanwege de maatschappelijke opgaven die er liggen vanuit duurzaamheid, circulaire economie, kringlooplandbouw, klimaatverandering, biodiversiteit en gezondheid. Dat is nieuw, uitdagend, kan bedreigend zijn en vraagt om creativiteit en wendbaarheid.
- Mensen in gebieden zijn mondig, goed geïnformeerd en vooral ervaringsdeskundigen. Zij verwachten van overheden en initiatiefnemers dat zij betrokken worden. Dat vraagt om het juiste taalgebruik, heldere processen, respect voor opvattingen en begrip voor emoties. Participatie gaat niet vanzelf.
Onder mijn werknaam Van der Schoot advies ondersteun ik mensen en voeg waarde toe aan het proces. Ik analyseer met oog voor alle invalshoeken en verbind deze tot goed onderbouwde oplossingen, waar ik draagvlak voor zoek. De Omgevingswet zit vol kansen: als je ze weet te vinden. De geest van de wet is de geest van deze tijd. Dit vraagt van iedereen die bezig is met de fysieke leefomgeving een andere manier van denken en werken. Ik kan u helpen een strategie te vinden voor uw vraagstuk of opgave.